Wis je dat?

Het platform GPPZ is klein, maar desondanks lukte het ons telkens weer om de stem van cliënten te laten horen bij beleidsmakers, bestuurders, politici en bewindslieden over ruimtelijke ordening, wmo, vervoer en vooral de Participatiewet. 

Ons inzet is dat iedereen niet gelijk is en wij de verschillen tussen mensen waarderen. 

Zo zeggen we ‘Iedereen doet mee’ betekent dit, dat iedereen mee doet voor zover hij dat kan en wil. Juist omdat we rekening houden met de verschillen tussen mensen. 

We blijven voorstellen doen om inclusief te werken en te leven.

Hieronder enkele weetjes van belangrijke acties en activiteiten.

Achterstand bij CAK inning gemeentelijke eigen bijdrage WMO en Jeugdzorg

Het CAK laat zijn cliënten weten dat door een probleem in hun sysemen nog niet iedereen facturen vooor de eigenbijdrage heeft ontvangen. CAK laat verder weten dat zij er alles aandoet om zo snel mogelijk een bericht te sturen. De komende maanden worden stap voor stap de facturen verstuurd. Zo laat CAK op zijn website weten.De praktijk is iets weerbarstiger.
Hoewel gemeenten duidelijk moeten zijn in hun beschikking over de te leveren zorg en de eigenbijdrage zullen er veel mensen zijn die deze bijdrage nu niet in een keer kan betalen. De gemeenten hebben in hun beschikking alleen staan dat via het CAK de eigen bijdragen wordt geïnd. Veel  mensen zijn nu behoorlijk verrast door de brief van het CAK.

https://www.hetcak.nl/

De witte stok, wat doet deze?

Op de fiets of in de auto kom je een voetganger tegen met een witte stok. Wat moet je doen?De Internationale Dag van de Witte Stok wordt jaarlijks gevierd op 15 oktober. Op deze dag vragen slechtzienden en blinden aandacht voor hun recht op zelfstandige mobiliteit. 


Historie van de witte stok De witte stok werd in 1921 bedacht door de Britse fotograaf James Biggs die door een ongeluk blind was geworden en een witte stok gebruikte bij het oversteken. De witte stok kreeg bekendheid in 1931 toen de Franse regering 5000 witte stokken distribueerde aan de duizenden oorlogsveteranen, die als gevolg van de Eerste Wereldoorlog blind waren geworden. Met een witte stok verkregen zij in het verkeer het recht van voorrang. Snel vond het hulpmiddel zijn weg in andere landen. 
Ook in Nederland is de voorrang van blinde en slechtziende mensen met witte stok in de verkeerswet vastgelegd. Hou voor je eigen veiligheid er dus rekening mee.

https://rtvu.nl/n/2105912/

Werken voor mensen met beperking ook weer moeizaam in horeca

Ook het restaurant van ‘Bij Johannes’ in Zeist is dicht’Bij Johannes’ is een atelier, winkel en café voor mensen met een beperking. Afhalen kan hier nog wel, maar het lunchcafé is dicht. Door de sluiting van de horeca is voor mensen met een beperking het ook moeilijk te wennen aan de nieuwe periode van onzekerheid.

https://rtvu.nl/n/2105953/

Blinde route geleiding, ondersteuning of juist verwarrend?

Vrijdag a.s. 12 juni komt SlotstadRTV met een item over de geleidelijnen (in Zeist) voor mensen met een visuele beperking in de rubriek Slotstad Actueel. Waarschijnlijk is het aflevering 35.

  • Geeft een contrast reik ribbel lijn de uitstraling die de gemeenschap wil?
  • Heb je ondersteuning of juist meer verwarring door de diverse uitvoeringen?
  • Is schijn veiligheid ook veilig?
  • Begrijp de inwoner en bezoeker nog wat route geleiding betekend?
  • Hoe word de uitwerking met GPPZ en partners nu in beeld gebracht?

https://slotstad.nl/nieuws opgesteld. Zijn de punten hier van te zien in deze item?

Meldpunt “Goed toegankelijk”

Denk mee over oplossingen en meld problemen over toegankelijkheid in de anderhalvemetersamenleving

Op 14 mei heeft het College voor de Rechten van de Mens het meldpunt Goed Toegankelijk geopend. Dit is een platform waar mensen met een beperking en ondernemers met elkaar van gedachten kunnen wisselen over de uitdagingen die de anderhalvemetersamenleving biedt. Er kunnen oplossingen en ideeën worden aangedragen, maar ook problemen worden besproken. Het platform is te vinden via mensenrechten.nl/goedtoegankelijk.

Als blinde op anderhalve meter in de bus, hoe doe je dat?

De kappers en de scholen gaan weer open en het openbaar vervoer en de terrasjes bereiden zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Nederland kruipt langzaam uit de intelligente lockdown. Toch zijn er zo’n anderhalf miljoen mensen met een beperking die niet opgelucht en blij naar de persconferentie van gisteren keken. Voor hen zal de samenleving pas weer normaal worden als iedereen is gevaccineerd.

Jos Sprenkels bijvoorbeeld, hij heeft als blinde óók met de versoepelde maatregelen grote problemen om zijn normale leven weer op te pakken. Want niks is meer normaal. Reisde hij voor corona het hele land door met het openbaar vervoer, nu is dat vrijwel onmogelijk geworden, zelfs met zijn geleidehond. “Ik ben helemaal geïsoleerd. Mijn radius wordt een kilometer maximaal. Op pad gaan, vrijwilligerswerk, mantelzorg kan niet meer. Ik ben hulpbehoevend geworden terwijl ik dat niet was”, zegt Sprenkels.

Hoe houd je anderhalve meter afstand in de bus als je niks ziet, hoe weet je in welke bus je stapt, als je niet meer voorin mag stappen bij de chauffeur? Jos Sprenkels verlaat zijn huis en laat zien tegen welke problemen hij aanloopt.

Onderstaande kunt u zien in beeld wat de gevolgen ervan zijn.:

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2333122-als-blinde-op-anderhalve-meter-in-de-bus-hoe-doe-je-dat.html

Gratis kaartje voor mensen met een beperking

Een leuk kaartje sturen naar iemand met een visuele beperking is nog niet zo makkelijk. Zeker niet wanneer de persoon afhankelijk is van braille. De CBB heeft hiervoor de oplossing: wenskaarten met braille. Om het écht leuk te maken zijn ook de afbeeldingen op deze kaartjes voelbaar gemaakt. 
Wilt u iemand met een beperking, tijdens deze weken van afstand, een hart onder de riem steken? De kaarten zijn te bestellen op de Leesbutler via: https://www.leesbutler.nl/products/search?Zoeken=kaart+gratis

je hoort tot een risicogroep en zoekt goede informatie over het corona virus

Er is op dit moment erg veel informatie over het coronavirus te vinden. Maar waar kun jij met vragen terecht als het over jouw situatie gaat?Hoe gaat het nu en straks bijvoorbeeld met de levering van je medicijnen? Of specifieke hulpmiddelen? Waarmee kan je omgeving jou helpen en hoe? Wat zijn de gevolgen van dit alles voor je partner, je gezin of je kinderen? Dat zijn vragen waarop de antwoorden voor iedereen verschillend kunnen zijn. De pagina krijgt telkens als dit nodig is, een update. 
Lees meer

Corona in begrijpelijke taal

In Nederland zijn er 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben zij vaak ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. Voor hen is alle informatie over het Coronavirus veel en moeilijk. Daarom vind je op deze pagina informatie en animaties over het Coronavirus in begrijpelijke taal. En tips over hoe je zelf eenvoudiger kunt communiceren. 

Arbeidsbeperkte met een baan doen minder beroep op de zorg.

Als iemand met een arbeidsbeperking een baan krijgt, heeft dat niet alleen voordelen voor de persoon zelf, maar ook voor de samenleving. Mensen met een arbeidsbeperking doen minder vaak een beroep op geestelijke gezondheidszorg en Wmo-ondersteuning als ze werk hebben. Ook daalt het risico op crimineel gedrag, dat zo’n 5 procent bedraagt in deze groep. Dit blijkt uit het onderzoek ‘De brede baten van werk’ van het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

WMO-hulp, begeleiding of geen inkomen meer?


Hoe kan de gemeente nu indiceren welke Wmo-begeleiding iemand nodig heeft zonder dat men in huis mag komen om onderzoek te doen? Hoe voert de gemeente een keukentafelgesprek om de belemmeringen die een cliënt ervaart te bespreken?

Dit zijn vragen die het GPPZ deze tijd heeft aan het WMO-Loket. Ook naar de sociale dienst stellen wij de vraag over inkomen en bestaanszekerheid.

Thuiszorg in de knel

Een derde van de mensen met thuiszorg of ondersteuning van een wijkverpleegkundige krijgt minder of helemaal geen zorg meer vanwege het coronavirus. En ook de mantelzorg stopt steeds vaker uit angst voor besmetting. Dat blijkt uit de resultaten van de NPCF  tweede flitspeiling naar de gevolgen van het stoppen van de reguliere zorg tijdens deze coronacrisis.

Lees meerAttachment.png

Manifest ondertekend 14 januari 2020, dan op naar Zeist inclusief.

Met de invoering van het VN-Verdrag Handicap moeten ook gemeenten uitvoering geven aan dit verdrag. In 2018 ontwikkelden 25 koplopergemeenten, samen met ervaringsdeskundigen, een manifest waarin zij aangaven wat zij binnen het VNG-project Iedereen doet mee! wilden bereiken. Met de ondertekening draagt de gemeente Zeist uit dat zij actief werkt aan het VN-Verdrag Handicap om er zo voor te zorgen dat iedereen, dus ook mensen met een beperking of kwetsbaarheid, mee kan doen. Het ondertekenen van het manifest is ook een voorbeeld dat het kan. Het GPPZ ziet vervolgens de uitvoering en betrekken van de mensen om wie het gaat als de beste uitgangspunt voor dit traject. Vanaf 14 januari 2020 staat Zeist ook klaar om verder te ontwikkelen. Het GPPZ doet hierbij ook mee en tekend op deze avond het verdrag.

Een inclusieve arbeidsmarkt.

Ieder(in) heeft onderzoek gedaan naar de inclusieve arbeidsmarkt. Wat is nodig zodat iedereen kan deelnemen aan de arbeidsmarkt? Het GPPZ heeft mee geholpen aan deze informatie.

• Arbeidsparticipatie van mensen met een beperking moet beter. Hun deelname loopt ver achter ten opzichte van de gemiddelde bevolking. 

• Aandacht voor bestaanszekerheid. Het beleid richt zich op betaalde arbeid vanaf 1 uur werk per week. Daarmee is bestaanszekerheid verre van zeker. 

• Iedereen moet zich kunnen ontwikkelen. Ook onbetaalde arbeid, zoals vrijwilligerswerk en arbeidsmatige dagbesteding, is waardevol. Het is vaak een belangrijke opstap naar betaalde arbeid. 

• Inclusieve houding op de werkvloer. Inclusief werkgeverschap stopt niet bij het aannemen van mensen met een beperking. 

• Positieve benadering van instanties zoals gemeenten en UWV. 

• Passende voorzieningen, ongeacht waar je woont. Het VN-verdrag Handicap schrijft dit voor. Toch hebben niet alle mensen met een beperking toegang tot passende werkvoorzieningen. Daarbij zijn er grote verschillen tussen gemeenten. 

Wilt u het onderzoek ontvangen? Stuur een mail naar post@iederin.nl

WMO weer duurder door regiotaxi

Wmo-pashouders in de gemeente Zeist betalen met ingang van woensdag 1 januari 2020 meer voor een rit met Regiotaxi Utrecht. Het zonetarief van Wmo-pashouders is verhoogd naar € 0,90 per zone. Het tarief voor iemand die met de Regiotaxi Utrecht reist zonder Wmo-pas blijft ongewijzigd en bedraagt € 3,90 per
https://www.zeist.nl//inwoner/uitgelicht/nieuws/detail/hoger-zonetarief-regiotaxi-utrecht-voor-wmo-pashouders/#

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.